Latvijas dzērveņu morss
Katrās latviešu mājās zināms, ka mūsu purvu dzērvenes ir atslēga uz stipru veselību visos četros Latvijas gadalaikos un, tās, rūpīgi rudenī ievācot un saudzīgi uzglabājot, var ēst pilnām mutēm arī aukstākajā ziemā, stāvot pāri sasirgumam.
Tamdēļ arī garškopji, turot rūpi par vietējiem vitamīniem, ogas sabēra katlā un radīja izteiksmīgas garšas dzērveņu morsu.
Sārtais dzērveņu dzēriens gatavots gluži kā bērnībā – Latvijas purvos vākto ogu sulai pievienots tīrs Valmiermuižas dziļurbuma ūdens (120 m) un kāda tējkarote cukura. Morsa meistari lepni uzskaitījuši, ka vienā pudelītē sabirušas 114 vērtīgās ogas. Un, protams, nekas nav mainījies - mūsu dzērienus neiekrāsojam, garšas nepastiprinām un konservantus nepazīstam! Drēgnākās ziemas dienās iesakām baudīt uzkarsētu ar šķipsniņu kanēļa, karoti medus un izteiktākas garšas cienītājiem – ar rozmarīna stiebriņu.
Kur iegādāties?
Valmiermuižā
Valmiermuižas alus tirgotavā līdzās alus darītavai
Dzirnavu ielā 2 (skatīt kartē).
Rīgā
Valmiermuižas alus vēstniecībā Rīgā
A.Briāna ielā 9a, „Valdemāra pasāža” (skatīt kartē)
Stockmann
13. janvāra iela 8, Latgales priekšpilsēta (skatīt kartē).
Veikalos SKY un Riga Spirits&Wine Outlet.