Mārtiņdienas tirdziņš GARDU MUTI ATCELTS
Mārtiņi ir ziemas sagaidīšanas svētki - rudens raža ir novākta un laiks to celt galdā. Tirgotāji Valmiermuižā būs saveduši krietnus vezumus ar bagātīgās rudens ražas labumiem un citiem gardumiem. Amatnieki līdzi ņems pilnus grozus ar saviem meistardarbiem.
Mārtiņu mielastam kauj gaili kā ziedojumu Mārtiņam. Svinībās galds ir bagāts - galvenie ēdieni ir arī cūkas gaļa, pīrāgi, baltmaize, medus un alus.
Mārtiņi robežojas ar zaļumu izbeigšanos dabā, tāpēc pušķošanai jāmeklē citi līdzekļi. Ja vēl dabūjamas
krāsainas rudens lapas, tad tās saver diegā vai sapin vītnēs. Ja lapu vairs nav, tad vītnēm lieto
mētras, un vainagus vij no smilgām, kaķpēdiņām, ēveļu skaidām un putnu spalvām. Pušķošanai
arī izlieto pīlādžu un kadiķu ogas, ozola zīles vai balti mērcētus zirņus, ko dažādās variācijās saver
diegā. Balti dekori - lina galdauti, sveces, puķes, kas simbolizē, ka ziemai un sniegam vārti vaļā.
Uz tikšanos tirdziņā!
Dalībnieku pieteikuma anketa un nolikums rodams šeit.