Miķeļdienas svinības un tirdziņš GARDU MUTI |  GreenFest

Miķeļos atskatāmies uz gada auglīgāko posmu un ražas novākšanu atzīmējam ar svinībām. Svētkus ieskandināsim 14. septembrī no plkst. 11.00 līdz 15.00, kad GARDU MUTI tirdziņā Valmiermuižā pulcēsies tirgotāji no malu malām, lai jebkuram būtu iespēja kārtīgi iegriezt saulgriežu enerģiju un sagaidīt rudeni ar dziesmām, amatnieku darinājumiem, mājražotāju gardumiem, dažādām meistarnīcām un koncertu.

Iemīļotajā mājražotāju un amatnieku tirdziņā varēs iegādāt dārzeņus, sierus, gaļu, zivis un citus labumus, ar ko mieloties un papildināt savus ziemas krājumus. Savukārt amatnieki būs parūpējušies par māla traukiem, kalumiem, koka darinājumiem, pinumiem un krāšņumlietām. Ikvienam būs iespēja izzināt tradīcijas, piedalīties dažādās darbnīcās, baudīt skanīgu koncertu, kā arī doties izjādēs kopā ar Valmiermuižas staļļa saimi. Ilgtspējīgu dzīvesveidu un saimniekošanu izzināsim sarunās un diskusijās kopā ar zaļās domāšanas festivālu GreenFest.

Lai novāktu raženus rudens augļus, pirmstam jāveic pamatīgs un atbildīgs sēšanas, stādīšanas un lološanas darbs. Par to, kā saimniekot pēc dabai draudzīgām un bioloģiskām saimniekošanas metodēm un kā veicināt ikviena cilvēka interesi un iesaisti zaļa un ilgtspējīga dzīvesveida praktizēšanai ikdienā, svinību laikā zaļā dzīvesveida sarunās rosinās festivāls “GreenFest” .

GARDU MUTI tirdziņa laikā varēs iesaistīties arī tradicionālās un ilgtspējīgās meistarnīcās, kurās būs iespēja gan atklāt jaunu garšu pasauli, gan pārbaudīt savas zināšanas. Tāpat būs iespējams arī pavizināties ar staltajiem Valmiermuižas jātnieku skolas zirgiem un ponijiem.

Pirms veļu laika jāuzkrāj enerģija un saules spēks. Ar līksmām dziesmām aizvadīsim gada svarīgāko darbu un rosības perioda noslēgšanos. Pulksten 13.00 mūs priecēs folklgrupas koncerts ar alus dziesmām. Caur dziesmām izzināsim arī Miķeļdienas senās tradīcijas un senču gudrības, sagaidot veļu laiku.

Svinības varēs apvienot arī ar ekskursiju Valmiermuižas alus darītavā, kas ļaus izzināt alus baudīšanas smalkumus, kā arī nogaršot Valmiermuižas brūvējumus. Par godu saulgriežu svinībām Valmiermuižas alus virtuvē galdā tiks celtas īsteni latviskas dabas veltes – gardi tupeņi, smeķīgs cepetis, vasaras ražā novaktās ogas un dārzeņi, pašu cepta alus maize, zaļumi un latviešu svētku dzēriens - pilnmutīgs alus.

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valmiermuižas alus darītava, GreenFest, Valmieras novada pašvaldība, #SlowFood kopiena par labu, tīru un taisnīgu ēdienu Valmiermuižā un ZAAO.

Tirgotāju pieteikšanās Miķeļdienas tirdziņam 14. septembrī, izvērtējot nolikumu un aizpildot elektronisko pieteikuma anketu: NOLIKUMS UN ANKETA .

Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura@valmiermuiza.lv, tālr. nr.: 27337798, http://kultura.valmiermuiza.lv/.