Rudzu maizes deserts

Rudzu maize jau izsenis bijusi spēcinošs, tradīcijām bagāts un katras saimes galdā celts ēdiens. Svētkos iederīgs škiet gan rudzu maizes deserta izskats, kur tumšsarkanais un baltais atgādina Latvija skarogu, gan izejvielu latviskā izcelsme – brūklenes no Latvijas mežiem, mūsu pašu rupjmaize un krējums. Tas tik ļoti piestāv ziemai, tāpēc vēlamies padalīties ar patiesi gardu rudzu maizes deserta recepti, kas iederēsies kā Ziemassvētku galdam, tā Vecgada vakaram.

Garša, kur savijas medū un sviestā grauzdētas rupjmaizes spēcinošās īpašības, bet Ziemassvētku noskaņai patīkamu aromātu piešķir viegls kardamonda pieskāriens. Saldais krējums no Latvijas laukiem radīs pilnības sajūtu un sirdsapziņas pieklusināšanai varam teikt, ka tas patiešām nav ikdienas ēdiens. Brūkleņu ievārījums šajā desertā ir īsta odziņa, kas visu līdzsvaro ar savu salskābo garšu.

Sastāvdaļas:

  • 4-6 šķēles Valmiermuižas rudzu maize

  • 20 g sviests

  • ½ tējkarote kanēlis

  • ½ tējkarote malts kardamons

  • 1-2 ēdamkarotes sviests

  • 150 ml saldais krējums

  • 1 tējkarote vaniļas cukurs

  • 1 ēdamkarote baltais cukurs

  • 100 g brūkleņu ievārījums

Pagatavošana:

Maizes šķēles sadrupina nelielos gabalos. Uz vidēji lielas uguns pannā liek sviestu, medu un maizi, pievieno kanēli, kardamonu, grauzdē 8-10 minūtes. Saldo krējumu puto ar vaniļas cukuru, balto cukuru līdz veidojas putukrējums. Mazās bļodiņās vai trauciņos kārto saldo - grauzdētu rudzu maizi, brūkleņu ievārījumu, putukrējumu un pasniedz! Svētku noskaņas papildināšanai īpaši piestāvēs Latvijas upeņu zelteris. Lai maģiski ziemas mirkļi un skaisti svētki!