Ābolu pīrāgs ar sāļo karameli
Kad mājas veranda pārtop par smaržigāko parfīma veikalu pasaulē un sārtie āboli nesen kā norauti no koka, smuki ieņēmuši vietu kastēs zem sedziņas, tad ir īstais laiks, lai palutinātu ne tikai mājnieku smaržas, bet arī garšas kārpiņas.
Atliek vien izvēlēties četrus sārtākos ābolu no ziemas guļas un pagatavot saviem mīļajiem ābolu pīrāgu ar sāļo karameli. Ābolu debešķīgā smarža savienojumā ar vaniļas cukuru un kanēli uzlabos omu pat pelēcīgākajā rudens dienā. Savukārt, sviesta mīklas pilnīgums un ābolu sulīgums savienojumā ar sāļo karamameli liks ikviena garšas kārpiņām gavilēt.
Sastāvdaļas sāļajai karamelei:
180 g brūnais cukurs
110 g sviests
120 ml saldais krejums
šķipsna sāls
Sastāvdaļas ābolu pīrāgam:
180 g sviests
1 ola
220 g milti
100 g brūnais cukurs
Šķipsna sāls
3-4 vidēji lieli āboli
1 tējkarote vaniļas cukurs
1 tējkarote kanēlis
½ tējkarote malts ingvers
200 ml sāļā karamele
Pagatavošana
Uz vidēji lielas uguns katlā ber cukuru un apmaisot karsē līdz cukurs izkusis un izveidojusies tumša karamele. Pievieno nelielos gabalos sagrieztu sviestu un cītīgi maisa līdz izveidojas viendabīga masa. Maisot lēnām pievieno saldo krējumu, iemaisa sāli un lej karameli burciņās, atdzesē un mielojās! Katliņā, kur vārīta karamele ielej verdošu ūdeni un pēc pāris minūtēm viegli var izmazgāt! Gatavo mīklu - bļodā ar rokām sajauc sviestu, cukuru un sāli, pievieno miltus un olu - samīca viendabīgā masā. Ābolus nomizo un sagriež nelielos gabalos, samaisa ar vaniļas cukuru, kanēli un ingveru. Uzkarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Kūkas formā (21cm) liek mīklu un viendabīgi izlīdzina, pa virsu liek ābolus un pārlej ar 100 ml sāļo karameli. Liek cepeškrāsnī cepties 30-40 minūtes. Pasniedz pārlejot ar sāļo karameli. Rudens sajūtu papildināšanai īpaši piestāvēs tikai Latvijā ievāktu upeņu zelteri.