Burkānu kūka ar piparkūku krēmu un sāļo karameli

Kad māja iztīrīta, ar kadiķa zariņu izkvēpināta un ar puzuriem izrotāta; kad pats esi pirtī izpēries un tapis gaišs un tīrs, ir pienācis laiks gatavot Ziemas saulgriežu svētku mielastu. Un tas pēc latviešu tradīcijām ir apaļš, simbolizējot sauli un gaismu, kas pēc svētkiem ar katru dienu top arvien vairāk un vairāk....

Ziemas saulgrieži ir svētki, kuros ikviens no saimes ir darītājs. Kūkas gatavošana izvērtīsies par lielisku kopā būšanu, kur viens dodas uz pagrabu pēc rudenī novāktajiem burkāniem, otrs vāra karameli, cits rūpīgi izlaiza krēma bļodu, vēl kāds smalki izdekorē kūku ar ogām. Lai arī kūka branga un bagātīga, katram pieliekot palīdzīgu roku un labu domu, tās meistarošana vedīsies raiti un liegi, savukārt tās baudīšana sagādās dubultu prieku.

GM-burkanukuka (64).jpg

Sastāvdaļas (21cm kūkai):

Biskvītam:

  • 5 lauku olas

  • 120 g sviests

  • 1 ēdamkarote medus

  • 600 g nomizoti, sarīvēti burkāni

  • 280 g kviešu milti

  • 200 g brūnais cukurs

  • 80 ml augu eļļa (var izmantot linsēklu, ķirbju vai kaņepju eļļu)

  • sviests pannas ietaukošanai

  • 1 tējkarote rīvētas apelsīna miziņas

  • ½ tējkarote kanēlis

  • šķipsna malta kardamona

  • šķipsniņa rīvēta muskatrieksta

  • 1 tējkarote vaniļas cukurs

  • ½ tējkarote sodas

  • ½ tējkarote cepamais pulveris

Krēmam:

  • 500 g krēmsiers

  • 300 ml saldais krējums

  • 200 g pūdercukurs

  • šķipsna sāls

  • 150 g sasmalcinātas piparkūkas (receptē izmantoti Valmiermuižas alus virtuves iesala pēperkoki)

Sāļajai karamelei:

  • 200 g brūnais cukurs

  • 100 ml ūdens

  • 125 g sviests

  • 100 ml saldais krējums

  • šķipsna sāls

Dekorēšanai:

  • 100 g dzērvenes

  • 3-5 zefīri

  • sauja piparkūkas

  • daži mazi skuju zariņi

Pagatavošana:

Gatavo karameli
Katliņā ber cukuru, pielej ūdeni, uzliek vāku un liek sildīties uz vidēji lielas uguns 25-30 minūtes. Silda, līdz masa paliek brūngana. Katliņa saturu nedrīkst maisīt, kamēr tas vārās. Kad karamele vārījusies apmēram 25 minūtes, noņem no uguns un lēnām iemaisa saldo krējumu, pieber sāli un pieliek sviestu. Karameli lej burciņā, noliek pažobelē vēsumā atdzist un sabiezēt. Vislabāk uz nakti.

Gatavo biskvītu
Uzkarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Olas ar cukuru saputo, līdz cukurs izšķīdis. Sviestu izkausē ar medu un ieputo olu, cukura masu, pievieno eļļu. Bļodā sajauc miltus ar garšvielām, apelsīna miziņu, sodu, cepamo pulveri un iemaisa mīklā, pievieno burkānus un mīklu kārtīgi samaisa. Mīklu sadala trijās vienādās daļās. Pirmo daļu liek ietaukotā cepamajā formā un cep 30-40 minūtes, lai veidojas zeltains biskvīts. Tāpat turpina ar pārējo mīklu., lai beigās būtu trīs bizkvīta ripas.

Gatavo krēmu
Kamēr cepas biskvīts, sablendē krēmsieru ar pūdercukuru un sāli. Turpinot blendēt, pamazām pievieno saldo krējum. Blendē, līdz izveidojas krēmīga, viendabīga masa. Iemaisa sadrupinātās piparkūkas un liek krēmu vēsumā.

Gatavo kūku
Uz liela šķīvja liek vienu biskvīta kārtu. Uz biskvīta uzsmērē nedaudz krēmu un sāļo karameli, liek otro biskvīta kārtu, kurai arī pārsmērē krēmu un karameli. Liek trešo biskvītu, uzsmērē krēmu gan uz kūkas virspuses, gan arī kūkas malām. Sāļo karameli pārlej pār kūku tā, lai tā notek pāri kūkas malām. Dekorē kūku ar piparkūkām, zefīriem, dzērvenēm, skujiņām. Bauda ar malku dzērveņu morsa.