Biskvīta kūka ar šokolādi un ābolu krēmu
Kā gan vislabāk Latviju svētkos godināt? Tās bagātīgās zemes dāvanas daudzinot un gardās maltītēs lietā liekot! Šī kūka vislabāk garšos, ja to gatavos, visa ģimene kopā sanākusi - tad tajā sajutīsi ne tikvien svaigi sulīgus ābolus, saldu pienu un rūgtenu šokolādi, bet arī mīlestību!
Kūkas maigo un zīdaino biskvītu papildina šokolādes kraukšķi, savukārt sulīgumu un krēmīgumu piešķir izteiksmīgais ābolu vārītais krēms. Klasiski, gardi, bagātīgi un no sirds. Lai top!
Sastāvdaļas:
Biskvītam:
8 lauku olas
200 g kviešu milti
200 g cukurs
60 g tumšā šokolāde (receptē izmantota Valmiermuižas tumšā šokolāde ar kaņepēm)
sviests veidnes ietaukošanai
Ābolu vārītajam krēmam:
4 lauku olas
250 ml piens
80 g kviešu milti
10–15 g vaniļas cukurs
50 g baltais cukurs
250 g saldkrējuma sviests
250 g ābolu ievārījums
Dekorēšanai:
100 g dzērvenes vai brūklenes
1 ābols, sagriezts šķēlītēs
2-4 dzērveņu marmelādes gabaliņi
2-4 bezē cepumi
40 gi Valmiermuižas tumšā šokolāde ar kaņepēm
1 ēdamkarote dzērveņu vai biešu pulveris
Pagatavošana
Gatavo biskvītu
Uzkarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Bļodā iesit četras olas un ieber 100 g baltā cukura, puto, līdz masa dubultojusies. Iesijā 100 g kviešu miltus un kārtīgi samaisa. Pievieno 3-4 gabalu sadrupinātas šokolādes, samaisa. Mīklu liek ietaukotā cepamajā formā un cep uzkarsētā cepeškrāsnī 16-18 minūtes, atdzesē. Tāpat sajauc atlikušos produktus un izcep, lai būtu divas vienādas biskvīta kārtas.
Gatavo krēmu
Pienu liek sildīties uz nelielas uguns. Atsevišķā traukā ar putojamo slotiņu viegli saputo olas, kviešu miltus, vaniļas cukuru, balto cukuru un iemaisa uzsildītajā pienā. Masu turpina sildīt uz nelielas uguns, nepārtraukti maisot, līdz tā sabiezē. Noņem no uguns un ar mikseri ieputo sviestu, iemaisa ābolu ievārījumu. Krēmu atdzesē.
Gatavo kūku
Uz pirmās biskvīta kārtas uzsmērē ābolu krēmu. Liek pa virsu otro biskvīta kārtu un smērē krēmu pa virsu, kā arī nedaudz gar kūkas malām. Liek uz pāris stundām vēsumā un ļauj krēmam ar biskvītu sadraudzēties. Dekorē ar veselām un pārgrieztām dzērvenēm vai brūklenēm (vai citām ogām, kas nu mājās pieejamas), āboliem, bezē cepumiem, šokolādes gabaliem un biešu vai dzērveņu pulveri.