Medus kūka ar karamelizētu rupjmaizi
Kūka, kuru gatavojot, māju caurvīs saldā medus smarža un dzirkstošs svētku gaidīšanas prieks!
Vijīgs bišu medus, kraukšķīga rudzu maize, spēcinošas mežu un purvu ogas, zīdains krējums - mūs mīļās Latvijas garšas, kuras arvien svētkos ceļam goda vietā, sastopamas vienuviet bagātīgā un mutē kūstošā medus kūkā. Ņem talkā mīļos un baudi gatavošanas prieku!
Sastāvdaļas (25 cm kūkai):
Biskvītam:
4 lauku olas
350-400 g šķidrs medus
50 g brūns nerafinēts cukurs
250 g griķu milti (var izmantot arī kviešu miltus)
2 tējkarotes soda
Karamelizētajai rupjmaizei:
30 g sviests
2 ēdamkarotes medus
3-5 rupjmaizes šķēles
Krēmam:
800-900 g skābais krējums
2 ēdamkarotes cukurs
2 tējkarotes vaniļas cukurs
300 g brūkleņu vai dzērveņu ievārījums
Dekorēšanai:
dzērvenes vai brūklenes
svaigu cidoniju šķēlītes un sēkliņas vai Gardu muti bio cidoniju sukādes
Valmiermuižas alus iesala karameles
rieksti, pastilas un viss cits pēc sirds patikas
Pagatavošana
Gatavo biskvītu
Uzkarsē cepeškrāsni uz 190 grādiem. Saputo olas un cukuru viendabīgā masā. Pievieno medu un turpina putot. Pieber miltus, kas sajaukti ar sodu. Maisa, līdz veidojas viendabīga, vijīga mīkla. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru, uz kura uzvelk ~ 25 cm lielu apli. Ieziež to ar eļļu vai sviestu. Ar karoti liek mīklu, lai veidojas apaļa biskvīta forma. Cep biskvītu 9-12 minūtes. Tā cep 5-6 biskvīta kārtas. Atdzesē.
Karamelizē rupjmaizi
Pannā izkausē sviestu ar medu. Rupjmaizi sadrupina un liek pannā. Karamelizē uz vidēji lielas uguns 8-10 minūtes. Atdzesē.
Gatavo krēmu
Skābo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru puto, kamēr cukurs izkusis un izveidojies viendabīgs krēms.
Gatavo kūku
Ņem pirmo biskvīta kārtu. Uzsmērē ievārījumu, tad krēmu, pa virsu pārber karamelizētu rupjmaizi. Tā turpina ar visām kārtām. Kūkas virspusē pārklāj krēmu. Uz 2 stundām vai uz nakti liek kūku vēsumā savilkties. Pirms pasniegšanas dekorē ar ogām, augļiem, sukādēm, iesala karamelēm, riekstiem. Bauda kopā ar dzirkstošo cidoniju zelteri un bauda svētkus!