Rupjmaizes biskvīta kūka ar vārīto krēmu

Ik zeme garšo citādi, jo katrai ir cita saule un cita augsne. Mūsu zeme, Latvija, garšo pēc mutē paukšķošām purva dzērvenēm, pamatīga rudzu maizes klaipa, trekna piena malka no māla krūkas.

Godinot Latvjas zemi, tās garšas un tradīcijas, saimes svētku galdam pagatavosim klasisku latviešu lauku torti ar mūslaiku pieskārienu, ļaujot garšai ar garšu rotāties.

Valmiermuiža_8._nov_(44_of_85).jpg

Sastāvdaļas (21cm kūkai):

Biskvītam:

  • 8 lauku olas

  • 200 g griķu milti

  • 3–4 rupjmaizes šķēles

  • 200 g baltais cukurs

  • sviests pannas ietaukošanai

Krēmam:

  • 4 lauku olas

  • 250 ml piens

  • 80 g kviešu milti

  • 15–20 g vaniļas cukurs

  • 50 g baltais cukurs

  • 250 g saldkrējuma sviests

  • 500 g  dzērveņu ievārījums

Dekorēšanai:

Pagatavošana

Gatavo biskvītu
Uzkarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Bļodā iesit četras olas un ieber 100 g baltā cukura, puto, līdz masa dubultojusies. Iesijā 100 g griķu miltu un kārtīgi samaisa. Pievieno 1 šķēli saberztas rupjmaizes, samaisa. Pusi no mīklas liek ietaukotā cepamajā formā un cep uzkarsētā cepeškrāsnī 16-18 minūtes, atdzesē. Tāpat izcep arī atlikušo mīklu, lai būtu divas biskvīta kārtas.

Gatavo krēmu
Pienu liek sildīties uz nelielas uguns. Atsevišķā traukā ar putojamo slotiņu viegli saputo olas, kviešu miltus, vaniļas cukuru, balto cukuru un iemaisa uzsildītajā pienā. Masu turpina sildīt uz nelielas uguns, nepārtraukti maisot, līdz tā sabiezē. Noņem no uguns un ar mikseri ieputo sviestu. Krēmu atdzesē.

Gatavo kūku
Uz pirmās biskvīta kārtas uzsmērē dzērveņu ievārījumu un 3–4 ēdamkarotes vaniļas krēmu. Liek pa virsu otro biskvīta kārtu un smērē krēmu pa virsu, kā arī nedaudz gar kūkas malām. Dekorē ar veselām un pārgrieztām dzērvenēm, trifelēm, šokolādes gabaliem un biešu vai dzērveņu pulveri. Ielej glāzē dzirkstošo Gardu muti brūkleņu zelteri, baudot īstas Latvijas garšas un kopā būšanu.