Sēklu un sukāžu spēka cepumi ar tumšo šokolādi
Kad diena ievēlusies tik straujā notikumu virpulī, kad nav nedz dukas, nedz laika pie plīts sev maltīti pagatavot, tad lieti noderēs jau iepriekš sarūpēts spēka cepums, kurā sastopama rabarberu un cidoniju vasaras enerģijas doza, kā arī medus saldā prieka dvesma.
Sēklu un sukāžu spēka cepums būs ļoti labs sabiedrotais arī tad, ja dodies pie dabas - sātīgs, gards un viegli līdzi paņemams. Pārī ar ugunskurā karsētu upeņu morsu garšos debešķīgi!
Sastāvdaļas (16 cepumiem)
300 g auzu pārslas
160 g sviests
80 g brūnais cukurs
4 ēdamkarotes medus
šķipsniņa sāls
80 g sezama sēklas
40 g rabarberu sukādes (receptē izmantotas Gardu muti Latvijas rabarberu sukādes)
40 g Latvijas cidoniju sukāde (receptē izmantotas Gardu muti Latvijas bio cidoniju sukādes)
100 g tumšā šokolāde (receptē izmantota Valmiermuižas tumšā šokolāde ar kaņepēm)
Pagatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni 150 grādus karstu. Kamēr krāsns sildās, uz vidēji lielas uguns pannā kausē sviestu. Kad tas izkusis, pievieno medu, cukuru un auzu pārslas. Vienmērīgi maisot, grauzdē 10-12 minūtes, līdz parādās patīkami karamelīgs aromāts un pārslas iekrāsojušās karamelīgi brūnas. Smalki sagriež sukādes. Tām klāt piejauc grauzdētās auzu pārslas, šķipsniņu sāls. Visu samaisa. masu ieklāj cepamajā pannā un kārtīgi piespiež, izlīdzinot pa visu cepamo pannu. Cep krāsnī 30-40 minūtes. Izcepto masu vēl karstu sagriež sev tīkamāka izmēra un formas cepumos. Atstāj atdzist. Kamēr masa dziest, ūdens tvaikos izkausē tumšo šokolādi. Kad tā izkususi, pārlej pāri spēka kumosiem un atstāj, lai šokolāde sastingst. Našķojies pārgājienu laikā, mācoties vai dodoties garākos pārbraucienos - lielisks enerģijas un spēka avots!