Tumšais karstalus ar dzērveņu morsu
Kā upeņu morss labi draudzējas ar ziemas alu, tā pēc mūsu garšas un patikšanas dzērveņu morss ir ļoti saderīgs pārī ar tumšo alu, kur morsa patīkamo skābenumu sabalansē tumšā alus karameļu saldums. Un šķipsniņa karstalus garšvielu, kur rūpīgi samaltas kadiķogas un muskatrieksts, piešķir patīkamu asumiņu.
Šis dzēriens ir ne tikai gards un aromātisks, bet arī nāks talkā, ja veselība sašķobījusies, kārtīgi izsildot un stiprinot.
Sastāvdaļas (vienam dzērienam):
200 ml Gardu muti dzērveņu morss
200 ml Valmiermuižas tumšais alu
1 tējkarote medus, ja prasās
½ tējkarote Valmiermuižas karstalus garšvielas
maza sauja dzērveņu, ja pagrabā vai pie tirgus dāmām tās atrodamas
Pagatavošana:
Dzērveņu morsu ielej katliņā, ko liek sildīties uz plīts vai dzīvās liesmas. Pievieno medu, karstalus garšvielas un dzērvenes. Turpina sildīt, ļaujot medum izkust, garšvielām saspēlēties un dzērvenēm sākt paukšķēt. Pievieno alu un gaida, līdz parādās pirmie garaiņi. Dzer no māla krūzes rimt un baudpilni.