Saimniecība SIA “Salenieki AJ”

Vasaras pašā pilnbriedā, kad saules siltums ieskauj un pļavas piepildās ar ziedu aromātiem, savā pilnbriedā ir nogatavojušās arī sārtās jāņogas. Katrs ogu krūms stāsta savu stāstu, katra oga nes sevī saules staru pieskārienus, vasaras lietus pilienus un ziedošu pļavu vēja pieskārienus. GARDU MUTI devās ciemos uz Latvijas austrumu kalnienēm, Gulbenes novada ‘’Dūnīšu’’ mājām, kurā saimnieko Armands Salenieks ar sievu Janu, kuri nomainījuši dzīvi un darbu pilsētā pret laukiem, lai audzētu jāņogas, rabarberus un citus labumus savā saimniecībā SIA “Salenieki AJ”.

Doma par privāto uzņēmējdarbību Armandam bija jau sen, lai gan nebija izdomājis ar ko konkrēti vēlas nodarboties. Par saimniekošanu laukos izšķīrās tikai tad, kad satika savu sievu Janu, kurai Vecadulienā bija zeme un māja. Tad uz laukiem abi brauca jau ar konkrētu mērķi.

Interesanti, ka pašā sākumā bija paredzēts nopirkt apsakņotus jāņogu spraudeņus, izaudzēt stādus un tirgot, taču ātri vien pienāca brīdis, kad nebija pircēju, tāpēc Armands vēlēdamies saglabāt stādus, 2019. gadā visu sastādīja tīrumā un devās strādāt par agronomu Gulbenē. Tā nu saimniecībā sāka augt un kuplot veseli 6 hektāri ar sastādītām jāņogām.

Kā saimnieks stāsta, lai varētu novākt pirmo ražu, ir nepieciešami vismaz 3 gadi. Audzēšana ne vienmēr ir viegls un stabils process, jo pagājušajā gadā odziņas pilnībā nosala kā arī šajā gadā ir salīdzinoši daudz nosalušās ogas. Varētu būt, ka pat 70% ir aizgājušas postā.

Lai pārbaudītu, kad ogas ir pilnīgas un vislabākās novākšanai, tās jāsalasa no vairākām vietām krūmā, jāsamīca kādā trauciņā un jāņogu sula jāuzpilina uz speciāla mērtrauka, kas mēra cukura līmeni sulā. Tiklīdz līmenis sasniedz 10 %, tad jāņogas ir gatavas novākšanai.

‘’Dūnītēs’’ neviens nesnauž, jo vasarā darba ir daudz. Liels prieks ir jaunais kombains, kas šajā gadā tika iegādāts, kas būtiski atvieglo darbu. Kombains darbojoties noliec puskrūmu iekšā ierīcē, kas tālāk nokrata odziņas. Uz kombaina sēž kāds palīgs, kurš rūpīgi skata vai pa vidu neiekrīt kāda lapa vai gliemezis.

Ja visu dienu čakli strādā, ir iespējams novākt pat pusotru hektāru ar ogām.  ‘’Salenieki AJ’’ audzē vienas šķirnes jāņogas, kas iegādātas Polijā. Tā ir īpaša šķirne, kuru ogām ir cietāka miziņa, kas dod iespēju izmantot tādas palīgierīces kā kombainu, lai veiksmīgāk novāktu ražu. Kā saka Armands, tās šķirnes, kas ir pie mums Latvijā, tās ir deserta ogas un tās pārsvarā ir vācamas ar rokām.

Arī mūsu jāņogu zelterī ir pa kādai Gulbenē audzētai jāņogai, kur tās vēlāk pie mūsu sadarbības partneriem “Very Berry” pārtop sulā un nonāk dzirkstošos GARDU MUTI jāņogu zelteros. Šis ir stāsts par mīlestību pret darbu Latvijas laukos, kas rezultējas pavisam garšīgā un spirdzinošā bērnības garšā, ko vari nogaršot, atverot kādu no GARDU MUTI dzērieniem.