Jāņogu Debesmanna - vasaras garša uz Karotes Gala
Bērnības atmiņās daudziem no mums jāņogas saistītās ar brīvdienu rītiem, kad vecmāmiņa pagatavo debesmannu ar pienu – vieglu, gaisīgu desertu. Debesmanna ar jāņogām ir īsts vasaras saldums, kas iemieso sevī visu, kas ir labākais šajā sezonā. Māju sajūtas garša – kaut kas tik vienkāršs, bet neizsakāmi mīļš un sirsnīgs.
Vasarā, kad jāņogu krūmi ir pilni ogām, debesmanna ir tieši tas deserts, kas spēj iepriecināt un atvēsināt pēc garas dienas darbojoties saulītē. Tā ir arī lieliska iespēja izmantot visu to, ko vasara mums piedāvā – svaigumu, krāšņumu un dabas spēku.
Pagatavo šo jāņogu debesmannu, kura garšu izcili papildina GARDU MUTI jāņogu svētku zelteris.
SASTĀVDAĻAS:
350 g jāņogas
1 litrs ūdens
180 g cukura
180 g mannas
PAGATAVOŠANA:
Jāņogas ieber traukā un tās sablenderē viendabīgā masā.
Katlā uzvāra ūdeni, tad samazina karstumu. Ūdenim pievieno cukuru un visu samaisa. Pievieno sablenderētās ogas un sagaida, kad masa uzvārās un parādās pirmais burbulis.
Maisot, pakāpeniski un lēnām pieber klāt mannu. Nepārtraukti maisot turpina vārīt un samazina karstumu. Karsē, līdz manna sāk sabiezēt, tam vajadzētu aizņemt līdz 10 minūtēm.
Noņem no uguns, uzliek vāku un ļauj atdzist līdz masa ir nedaudz siltāka par istabas temperatūru.
Kad tā ir atdzisusi, ielej lielā bļodā un ar mikseri uzputo līdz manna ir palikusi divreiz gaišāka un bļodas saturs ir dubultojies. Var ēst uzreiz vai atstāt ledusskapī sasting. Pasniedz ar pienu.
Šai receptei izcili piestāvēs GARDU MUTI Latvijas jāņogu zelteris svētku pudelē.