Kadiķu sviestā ceptas kartupeļu klimpas ar baraviku mērci

Kadiķu sviestā ceptas kartupeļu klimpas ar baraviku mērci

Kad vēl, ja ne rudenī, baudīt pašu zemes dotos labumus! Kad visa kā ir tik daudz, ka galdi lūzt un apcirkņos peles staigā pilniem vēderiem. Baudi gatavošanas prieku un baudi ēšanas prieku. Šīs kartupeļu klimpas ar baraviku mērci ir krēmīgas, barojošas un garšo pēc meža - laimīgiem vēderiem un dabu mīlošām sirdīm.

Mums patīk gatavot to, kas ir pa rokai. Un ar to mēs nedomājam ledusskapī. Paveries plašāk - pa rokai ir mežs, pa rokai ir garšaugu darziņš, pa rokai ir tirgus, mīļās omes siltumnīca vai pat savs kartupeļu lauks. Viņdien ieej mežā pēc kadiķīša. Rau, turpat aug mārsils, kā reiz viens saišķītis vajadzīgs. Šogad bija labs baraviku gads - tirgus tantei pilna burka ar kaltētām. Vēl tikai jāpaķer kartupeļi un dārzā jāsaplūc salvija.

Nepieciešams: (4 - 6 porcijām)

Kartupeļu klimpas –

  • 300 g kartupeļi "Laura"

  • Kviešu milti pēc vajadzības

  • Viena ola

  • Sāls un pipari pēc garšas

Kadiķu sviests –

  • 100 g saldkrējuma sviests

  • Sauja kadiķu zaru

  • Dažas kadiķogas

Baraviku mērce –

  • Sauja kaltētas baravikas

  • Ūdens

  • Liellopu buljons (var aizstāt ar dārzeņu vai sēņu buljonu)

  • Saišķītis mārsils (var aizvietot ar timiānu)

  • 100 ml saldais krējums

  • Sāls un pipari pēc garšas

  • Trīs kadiķogas

Cepta salvija –

  • Sauja salvijas lapas

  • 300 ml neitrāla eļļa

  • Sāls

Pagatavošana:

Kartupeļu klimpas –

Izvēlas vienāda izmēra kartupeļus, lai tie gatavotos vienmērīgi. Vāra sālsūdenī ar mizu, pirms tam noteikti noberž tīrus. Vāra gatavus, gatavību pārbauda ar zobu bakstāmo, lai lieki netraumētu kartupeli un tas caur plaisu mizā neuzsūktu nevajadzīgu mitrumu. Kad kartupeļi gatavi, tos vēl karstus nomizo. Var izmantot dvieli, lai rokām vieglāk. Izspiež caur kartupeļu spiedi vai izberž caur rupju sietu. Masai pievieno vienu jēlu olu, sāli un piparus pēc garšas. Samaisa ar koka karoti, pakāpeniski pievieno miltus. Mīklu nemīca stipri, lai tā nepaliktu ķepīga. Visu drīzāk iecilā. Milti nepieciešami tik daudz, lai masa neliptu pie rokām un turētos kopā. Kamēr mīkla vēl silta, to uz galda virsmas izrullē tā, lai veidotos gara "desiņa" aptuveni 1.5 cm diametrā. Galda virsmu noteikti nosijā ar miltiem. Arī rokas der turēt miltainas, lai mīkla nepielīp. Izrullēto mīklu sagriež 1.5 cm lielās klimpās. Tās uzmanīgi kārto atstatus vienu no otras uz plāts, kas iesijāta ar miltiem. Šādā veidā tās var sasaldēt vai arī lietot uzreiz. Saldētas būs jāvāra 3 – 4 minūtes, svaigas 1.5 minūti. Uzglabāt šādi tās var ledusskapī, apsegtas ar mitru drānu, dienas garumā. Pēcāk tās izkaltīs. Klimpas var arī iepriekš novārīt, izklāt uz plāts, kas ieziesta ar eļļu, atdzesēt un uzglabāt slēgtā traukā kādas trīs, četras dienas.

Kadiķu sviests –

Sviestu kausē uz lēnas uguns, pievieno kadiķu zarus un ogas, lēni vāra aptuveni 40 minūtes. Nokāš, sviestu saglabā.

Baraviku mērce –

Kaltētām baravikām pārlej karstu ūdeni un atstāj uz nakti ievilkties. Nākamajā dienā tās liek vārīties, lai sēnes kļūtu mīkstas. Kad šķidrums gandrīz novārījies, sāk pievienot buljonu, to novāra līdz sīrupam kopā ar sēnēm, pievieno saldo krējumu, sāli, piparus un mārsilu pēc garšas, kā arī saberztas kadiķogas. Pavāra kādas piecas minūtes, līdz mērce sāk nedaudz sabiezēt. Pārliecinās par garšu. Noliek malā.

Cepta salvija –

Eļļu uzkarsē līdz 180 grādiem pēc celsija, tajā liek salvijas lapiņas un cep aptuveni 30 sekundes, izņem ārā, nosusina virtuves dvielī. Vēl karstas pārkaisa ar mazliet sāli.

Kopā salikšana un pasniegšana

Jāsagatavo katliņš ar sālsūdeni; panna, kas "nepierauj"; katliņš mērces sildīšanai; bļodiņa pasniegšanai.

No sākuma novāra klimpas sālsūdenī – 1.5 minūtes, ja svaigas; 3 – 4 minūtes, ja saldētas. Pa to laiku pannā uzkarsē kadiķu sviestu un karstās, tikko vārītās klimpas spēji apcept smuki brūnas. Kamēr klimpas cepas, tiek uzsildīta mērce – ceptās klimpas pievieno mērcei un lēni pavāra aptuveni minūti. Pasniedz uzreiz. Pārkaisa ar ceptajām salvijas lapām.