Burkānu rulete
Gatavojoties sēšanas un stādīšanas darbiem, laiks palēnītēm radīt vietu gaidāmajai ražai, no pagraba plauktiem un apcirkņiem iztukšojot ziemas krājumus.
Rulete, kur kopā savijušās mežu un purvu ogas, mazdārziņā izauklēti burkāni un no kaimiņu sētas sarūpēts bagātīgs krējums, aizvedīs saldās atmiņās par aizgājušo vasaru.
Sastāvdaļas (4 personām):
Ruletei:
• 6 lauku olas
• 4-5 ēdamkarotes brūnais cukurs
• 6 ēdamkarotes kviešu milti
• ½ tējkarote cepamais pulveris
• šķipsna sāls
• 2-3 burkāni
• sviests vai eļļa cepamā papīra ietaukošanai
• 150-200 g ievārījums pēc izvēles ruletes pildījumam, kā arī dekorēšanai
Putukrējumam:
• 200 ml saldais krējums
• 1 ēdamkarote cukurs
• 1 tējkarote vaniļas cukurs
• pūdercukurs pārkaisīšanai
Pagatavošana
Gatavo ruleti
Uzkarsē cepeškrāsni 180 grādu karstumā. Atdala 5 olu dzeltenumus no baltumiem. Bļodā, kurā ir dzeltenumi, pievieno vēl vienu veselu olu, brūno cukuru un puto, līdz masas apjoms dubultojies. Pievieno miltus un cepamo pulveri, vēlreiz visu saputo. Burkānus sarīvē vai sasmalcina virtuves kombainā uz smalkākās rīves. Caur marli vai sietu burkānu masai notecina lieko sulu. Nosusinātos burkānus iemaisa mīklā. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un puto, līdz izveidojas stingras putas un, pagriežot bļodu otrādi, tās nekrīt ārā. Olu baltumus viegli iecilā mīklā. Uz cepamās pannas izklāj papīru un ietauko ar sviestu vai eļļu. Uz cepamā papīra izklāj mīklu taisnstūra formā un cep 12-14 minūtes, līdz tā kļuvusi brūna. Kad ruletes pamatne gatava, izņem to no krāsns, apgriež otrādi, uzliek uz dvielīša, uzsmērē ievārījumu un sarullē (šis darbs jādara veikli, kamēr rulete vēl silta un viegli padodas rullēšanai).
Gatavo putukrējumu
Saldo krējumu lej bļodā, pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Puto, līdz masa stingra un gaisīga.
Pasniedz, ruleti pārkaisot ar pudercukuru, pārziešot ar bagātīgu putukrējuma cepuri un pārlejot ar ievārījumu.