Cidoniju zeltera un kumelīšu bole
Burvīgs vasaras dzēriens, ko baudīt nesteidzoties. Tajā sasmaržosi rūgteni medainu kumelīti un ļausies cidonijas spirdzinošajam veldzējumam. Liec tajā visas sezonas pilnbrieda ogas, lej lielā stikla traukā un dodies svinēt vasaru ozola paēnā.
Šo bezalkoholisko zeltera boli lieliski var papildināt ar Latvijas ābolu vai cidoniju vīnu pēc izvēles.
Sastāvdaļas (aptuveni 4 personām):
2 x 500 ml Gardu muti Latvijas cidoniju zelteris
Divas saujas kaltētu kumelīšu
4 - 6 ēdamkarotes medus (cik, nu, saldu gribas)
Dažādas sezonas ogas
Sauja svaigi kumelīšu ziediņi
Ledus pēc izvēles
Pagatavošana:
Iepriekš pagatavo stipru kumelīšu tēju, aplejot kumelītes ar divām glāzēm verdoša ūdens un ļaujot 20 minūtes ievilkties. Tad nokās, pievieno medu un liec ledusskapī atdzist. Atdzesē arī cidoniju zelteri.
Kad viss gatavs, lielā stikla krūkā vai vēl labāk apaļā stikla bļodā liec dažādas sezonas ogas un kumelīšu ziediņus, lej kumelīšu tēju (ja vēlies arī vīnu), samaisi un lej cidoniju zelteri. Ja pasiedz boli stikla bļodā, atceries par smeļamo kausiņu, lai viesi boli varētu ieliet glāzēs. Bez ledus var iztikt, bet, ja vēlies, pievieno to katra individuālajā glāzē, nevis pašā bolē, lai tā neatūdeņotos. Raugies, lai galdā būtu karotes, ar ko sezonas ogas apēst!