Ķirbju tarte

Noteikti arī Tavā verandā vai pie omes kādā vēsākā kambarī no rudens ražas saglabājies vēl kāds brangs ķirbis. Tadnu uzliec savu svētku priekšautu un ļaujies gatavošanas burvībai!

Aromāts vien, ķirbim krāsnī sildoties, ir debišķīgi maigi salds. Tāda arī pati kūkas garša - maiga un pavisam viegli salda. Ja pa virsu vēl uzbērsi kādu skābāku ogu, tie, kuriem salds ne pārāk, būs sajūsmā.

Sastāvdaļas:

Pamatnei:

  • 320 g cepumi

  • 140 g sviests

Pildījumama:

  • 1/2 kg ķirbis

  • 200 g bezpiedevu jogurts ( ja nebaidies, ka kūka būs pārāk trekna, krēmsieru var likt visus 400 g)

  • 200 g krēmsiers

  • 2 lielākas vai 3 mazākas olas

  • 100 g brūnais cukurs

  • šķipsniņa kanēļa

  • šķipsniņa muskatrieksta

  • šķipsniņa kaltēta ingvera

  • sēkliņas no 1 vaniļas pāksts

Dekorēšanai:

  • ogas - brūklenes, smitsērkšķi vai kādas citas pēc savām vēlmēm

  • cepumu drupačas

  • pastilas vai mazi beze cepumi

Pagatavošana

Gatavo pildījumu

Ķirbi nomizo un sagriež šķēlēs vai iespējami vienādos gabalos. Liek cepeškrāsnī uz 180 grādiem. Cep 30-40 minūtes, atkarībā no ķirbja veida. Kad, pabakstot ķirbi ar nazi, tas mīksts, izņem no cepeškrāsns. Izcepto ķirbi sablendē. Ja tas padodas grūti, pielej nedaudz piena, lai masa pavisam nedaudz šķidrāka. Bļodā liek krēmsieru un bezpiedevu jogurtu, garšvielas un cukuru. Samaisa. Pievieno olas, atkal masu kārtīgi samaisa, Visbeidzot pievieno biezeni un maisa, līdz veidojas viendabīga, stingra biezeņa konsistence.

Gatavo pamatni

Izkausē sviestu. Ar piestu sasmalcina cepumus . Kad sviests izkusis, pielej to cepumiem. Maisa, kamēr sviests sajaucies ar visiem cepumiem. Ietauko cepamo formu, ber tajā cepumu-sviesta masu. Stingri, stingri piespiež masu pie veidnes sieniņām un dibena.

Pamatnē lej ķirbju masu, cep uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos. Cep 30-40 minūtes, kamēr vidus palicis stingrs. Noliek uz stundiņu padzesēties, un tad jau var ķerties pie dekorēšanas, lai pēcāk baudītu kopā ar siltu kakao vai spirdzinošu zelteri.