Lakšu un kaņepju pesto
Kad, nu, lakši sākuši zaļot, pavasaris ir klāt. Satur pat desmitreiz vairāk visus tos pašus labumus, ko ķiploki un sīpoli, plus hlorofilu un šķiedrvielas, kas mums tik ļoti nepieciešami tieši pavasarī, lai stiprinātu un attīrītu organismu.
Ziema ir laiks, kad daudz vairāk ēdam gaļu, siļķes, putras un sakņaugus. Tad, nu, pavasaris nāk ar savu zaļo slotu kārtīgi nopērt un iztīrīt mūsu miesu un garu.
Tīru lakšu pesto ir varen štengrs. Tev vajadzēs vien tējkaroti, lai atdzīvinātu vakariņu lapu salātus vai dienišķos makaronus. Ja, nu, akurāt tik liels ķiploku daudzums pie sirds neiet, daļu lakšu vari aizstāt ar citiem pavasara zaļumiem – vai, nu, pļavā salasītām gārsu un pieneņu lapiņām, vai, nu, jau krietni zaļojošajām redīsu lapām. Spēlējies ar zaļumiem pēc savas patikas – tie visi ir vērtīgi un tavam organismam vajadzīgi. Gan lakšus, gan citus zaļumus labāk ēst svaigus, tādēļ pesto ir ideāls veids, kā uzņemt pavasara vitamīnu un šķiedrvielu devu teju katrā maltītē. Sajaukti ar apgrauzdētām kaņepēm un cieto sieru, tie garšos visiem un būs varen labs ēdiena papildinājums.
Sastāvdaļas: (apmēram 180 ml pesto)
Liela sauja lakšu
100 ml (saujiņa) lobītās kaņepes
50 gr cietais siers (neliels gabaliņš), sarīvēts uz smalkās rīves
1 ēdamkarote nefiltrēts ābolu etiķis
50 ml augstākā labuma olīveļļa
Pagatavošana:
Vispirms uz sausas pannas apgrauzdē kaņepes. Esi vērīgs, kaņepes ir mazas un tās apgrauzdēsies ļoti ātri. Nomazgā, nosusini un sagriez lakšus. Iesākumā sablendē lakšus ar nelielu daudzumu olīveļļas. Tad pieber apgrauzdētās kaņepju sēklas, sieru, pielej ābolu etiķi un atlikušo olīveļļu un vēlreiz visu sablendē. Pagaršo.
Sāli likt klāt nav vajadzīgs, jo sāļumu pesto iegūst no cietā siera. Ja izvēlies pesto gatavot bez siera, pieber tam šķipsniņu sāls pēc garšas.