Cidoniju un ābolu maizītes

Piekritīsiet, ka bērnībā cidonija šķita kas gaužām nesaprotams – cieta, raupju mizu un vēl paslēpusies aiz krietnas dzelkšņu kārtas. Taču, nonākusi virtuvē, tā pārvērtās līdz nepazīšanai, iepriecinot ar saldeni skābo garšu. 

Šobrīd, kad cidonijas dārzā svin savu uzvaras gājienu, esam sagatavojuši recepti, kas virtuvi piepildīs ar brīnišķīgo smalkmaizīšu smaržu, bet punčus ar saldu un sātīgu kārumu. 

Gardu muti cidoniju zelteris

Sastāvdaļas:

  • 3 – 4 vidēji lieli āboli

  • 3 – 4 lielas cidonijas

  • 2 ēdamkarotes brūnais cukurs

  • 2 ēdamkarotes baltais cukurs

  • 1 tējkarote kanēlis

  • šķipsniņa Valmiermuižas karstalus garšvielas (muskatrieksts + kadiķogas)

  • 1 ēdamkarote medus

  • Kārtainā sviesta mīkla. Lai to pagatavotu pašu spēkiem: 400 g milti, 40 g sviests, glāze ūdens, 1 tējkarote cukurs, šķipsniņa sāls, 1/3 tējkarote citronskābes.

Pagatavošana:

1. Cidonijas sagriež uz pusēm, izņem sēklas, tad sagriež plānās šķēlītēs un pārkaisa ar balto cukuru. Atstāj uz nakti, lai cidonijas ar cukuru sadraudzējas.
2. Rīts sākas ar mīklas sagatavošanu: miltus ar sviestu jauc līdz brīdim, kad tie ieņem irdenu stāvokli. Pievieno ūdeni, kurā izšķīdināts sāls, cukurs un citronskābe. Kad mīcot mīkla vairs nelīp pie rokām, tad tā ir zīme, ka to var likt ledusskapī (uz 30 minūtēm).  
3. Ābolus un cidonijas sagriež mazos gabaliņos, pievieno brūno cukuru, kanēli, karstalus garšvielu. Visu rūpīgi samaisa.
4. Mīklu izrullē plānā kārtiņā.  
6. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. 
7. Ar sagatavoto augļu masu pārklāj mīklu un sarullē ruletē, kuru tad pēcāk nepieciešams sagriezt 2 – 3 cm lielos gabalos, kurus liek uz cepamā papīra un uz 20 – 25 minūtēm “iešauj” cepeškrāsnī.
8. Kad maizītes gatavas, tās pārlej ar medu un priecīgi pasniedz mīļajiem brokastīs.

Lai garda maltīte un prieka pilna kopā būšana!

Gardu muti cidoniju zelteris